jkstudentstore.com

Indian History Top One Liner Most IMP Questions on Lucent’s

Que 1. Where is the Hoysala Memorial?
Ans – In Mysore and Bangalore

Que 2. Who was the last ruler of Hoysala dynasty?
Ans – Ballal

Que 3. Where was the capital of the Hoysalas?
Ans – Dwarsamudra

Que 4. When did the Home Rule Movement begin?
Ans – 1916 AD

Que 5. When did the Ho Rebellion take place?
Ans – During 1820-21 AD

Que 6. When did Hyder Ali become the ruler of Mysore?
Ans – 1761 AD

Que 7. Who wrote Humayunnama?
Ans – Gulbadan Begum

Que 8. What is the sequence of the four wars fought by Humayun?
Ans – Debra (1531 AD), Chausa (1539 AD), Bilgram (1540 AD) and Sirhind (1555 AD).

Que 9. When did Humayun sit on the throne?
Ans – 1530 AD

Que 10. Against which king of the Hindushahi dynasty did Subuktagin take part in the struggle?
Ans – Jaipal

Que 11. Where was the capital of the Hindushahi state?
Ans – Udbhandpur/Ohind

Que 12. Who wrote the book Mitakshara on Hindu Law?
Ans – Vigyaneshwar

Que 13. Who wrote the famous book of Hindu law, Dayabhaga?
Ans – Geemutvahan

Que 14. When was the Hindustan Socialist Republic Association Party established?
Ans – In 1928

Que 15. Where is Hawa Mahal situated?
Ans – Jaipur (Rajasthan)

Que 16. Who led the Mughal army in the Battle of Haldi Ghati?
Ans – Raja Mansingh

Que 17. What was the purpose of Akbar in the battle of Haldi Ghati?
Ans – Bringing Rana Pratap under his control.

Que 18. Between whom was the battle of Haldi Ghati fought?
Ans – Between Mughals and Rana Pratap

Que 19. When did the battle of Haldi Ghati take place?
Ans – 1576 AD

Que 20. Under the influence of which saint Harihara and Bukka established the Vijayanagara Empire?
Ans – Madhav Vidharanya

Que 21. During whose reign did Sufi saint Khwaja Moinuddin Chishti come to India?
Ans – Prithviraj Chauhan

Que 22. What is the spiritual originator of Sufism called?
Ans – Pir

Que 23. What was the ashram of Sufis called?
Ans – Khanqah

Que 24. Who was the first Ottoman ruler to assume the title of Sultan?
Ans – Mahmud Ghaznavi

Que 25. What is the Security Cell Policy related to?
Ans – Warren Hastings

Que 26. When did Subhash Chandra Bose give the slogan of Delhi Chalo in Singapore?
Ans – 1945 AD

Que 27. When did Subuktagin conquer Ghazni?
Ans – In 977 AD

Que 28. Who was Subuktagin?
Ans – Son-in-law of the youngest

Que 29. Who succeeded Subuktagin after his death?
Ans – His son Mahmud Ghaznavi

Que 30. When were Sukhdev, Bhagat Singh and Rajguru hanged?
Ans – March 23, 1931 AD

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock