jkstudentstore.com

TOP 100 GK IMPORTANT QUESTION

Q1.‘Orange the World: End Violence against Women Now!’ is the theme of which day? Answer: 2021 International Day for the Elimination of Violence Against Women.

Q2.Who broke the record with 8,573 musicians in the orchestra? Answer: Venezuela’s National System of Youth and Children’s Orchestras – known as ‘El Sistema.

Q3.Name the author won ‘Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2021’? Answer: Anita Desai.

Q4.To mark the birth anniversary of ‘Lachit Borphukan’ which state of India celebrate ‘Lachit Divas’ on each year? Answer: Assam.

Q5.‘Syed Mushtaq Ali Trophy 2021-22 in cricket’ won by which team? Answer: Tamil Nadu.

Q6.A new book titled ‘Cooking To Save Your Life’ has been launched and written by whom? Answer: Nobel Prize-winning economist Abhijit Banerjee

Q7.5th World Congress on Disaster Management (WCDM) held at where? Answer: Campus of Indian Institute of Technology (IIT) Delhi.

Q8.Who laid the Foundation Stone of Noida International Airport at Jewar in Uttar Pradesh? Answer: Prime Minister Shri Narendra Modi.

Q9.‘Guru Nanak Jayanti 2021’ also known as Gurupurab celebrated on which date? Answer: November 19, 2021.

Q10.A two-days 82nd All India Presiding Officers Conference (AIPOC) held at where? Answer: Shimla, Himachal Pradesh.

Q11.21st Annual Council of Ministers (COM) meeting of the Indian Ocean Rim Association (IORA) held at where? Answer: Dhaka.

Q12.Which trading app launched VOICE TRADING service for it’s users? Answer: Paytm Money

Q13.Who laid the foundation stone of the 600 MW Ultramega Solar Power Park at Garautha in Jhansi? Answer: Prime Minister Narendra Modi.

Q14.Indian Personality of the Year award for 2021 has been conferred to whom? Answer: Hema Malini and Prasoon Joshi.

Q15.‘World Day of Remembrance for Road Traffic Victims 2021’ observed on which date? Answer: November 21.

Q16.Which state in India has won the Cleanest State with more than 100 urban local bodies in the ‘Swachh Survekshan Awards 2021’? Answer: Chhattisgarh.

Q17.Which country re-elected to the United Nations’ cultural and education organisation (UNESCO) executive board for a 4 year term from 2021-25? Answer: India.

Q18.Stealth aircraft twin-engine Su-57 developed by which country? Answer: Russia.

Q19.Where is ‘India’s first Food Museum’ inaugurated ? Ans:Thanjavur,Tamil Nadu.

Q20.‘Valuing toilets’ is the theme of which day in 2021? Answer: World Toilet Day 2021.

Q21.Who won a gold medal for India in 2021 Asian Archery Championships? Answer: Jyothi Surekha Vennam.

Q22.Who has been appointed as brand ambassador of TRIFED Aadi Mahotsav? Answer: MC Mary Kom.

Q23.Name the person has been appointed as the new permanent CEO of the International Cricket Council (ICC)? Answer: Geoff Allardice.

Q24.Who won the men’s singles title at the 2021 Indonesia Masters badminton tournament? Answer: Kento Momota.

Q25.Defence Ministry of India approved a Rs 5,000 crore deal with which country to manufacture 7.5 lakh AK-203 assault rifles in Amethi, Uttar Pradesh? Answer: Russia.

Q26.For exporters and importers across India, which bank launched a new online platform ‘Trade Emerge’? Answer: ICICI Bank.

Q27.‘International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict’ observed on which date in 2021? Answer: November 06.

Q28.‘Har Ghar Dastak’ campaign launched for whom by PM Shri Narendra Modi in India? Answer:House-to-house Covid-19 vaccination programme for those second dose is overdue.

Q29.An Earth science satellite called ‘Guangmu’ launched into space by which country of Asia? Answer: China.

Q30.India Commits to Net-Zero Emissions by which year in the COP26 climate change conference in Glasgow? Answer: 2070.

Q31.Which country launched the “One Sun, One World, One Grid” initiative? Answer: India and UK.

Q32.The ‘World Tsunami Awareness Day 2021’ observed on which date? Answer: November 5, 2021.

Q33.Name the person has been appointed as the Director-General of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)? Answer: Arun Chawla.

Q34.A 3-day annual 2nd National Tribal Dance Festival 2021 organized in which state of India? Answer: Chhattisgarh.

Q35.Periodic Greenhouse gas (GHG) bulletin released by which organization? Answer: World Meteorological Organisation (WMO).

Q36.‘Whistle-blower Portal’ launched by which agency in India? Answer: Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA).

Q37.How many awardees has been conferred for ‘Dhyan Chand Award for Lifetime Achievement in Sports and Games’ 2021? Answer: Five.

Q38.Conference of Parties (COP-26) on climate change hosted by which countries? Answer: UK in partnership with Italy.

Q39.‘World Vegan Day 2021’ celebrated on which date? Answer: 1st November.

Q40.Who successfully flight-tested the indigenously developed Long-Range (LR) Bomb in India? Answer: Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Indian Air Force (IAF).

Q41.Where is India’s biggest aromatic garden has been inaugurated? Ans: Nainital, Uttarakhand

Q42.‘Adapting cities for climate resilience’ is the theme of which day in 2021? Answer: 2021 World Cities Day (WCD).

Q43.What is the percentage of world population using mobile phone according to Research firm ‘We Are Social’ report titled ‘Digital 2021: October Global Snapshot? Answer: 65%.

Q44.Ayushmaan CAPF Scheme health cards scheme launched by whom in the India? Answer: Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah.

Q45.Who has been chosen as the group chief executive (CEO) of the British multinational bank Barclays? Ans:C.S. Venkatakrishnan.

Q46.Ministry of Finance has approved the what interest rate on employees’ provident fund (EPF) deposits for 2020-21? Answer: 8.5%.

Q47.Where is the world’s largest hydrogen fuel cell power plant? Answer: South Korea.

Q48.‘World Cities Day 2021’ celebrated on which date? Answer: October 31.

Q49.Who is new Chairperson of the National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT)? Answer: Retired Supreme Court judge Ashok Bhushan.

Q50.Which Express Train becomes the first Integrated Management Systems (IMS) certified train of Southern Railway in India? Answer: Chennai-Mysore-Chennai Shatabdi Express.

Q51.“Jai Bhim Mukhyamantri Pratibha Vikas Yojana” Scheme launched by which organization? Answer: Delhi Government.

Q52.Whichcountry lawmaker announced the ‘Deepavali Day Act’ in the House of Representatives? Answer: United States.

Q53.Kotak Mahindra Bank partnered with NPCI to launch Rupay Credit Cards ‘Veer’ for whom? Answer: Armed Forces.

Q54.In the Public Affairs Index (PAI 2021), which Indian state topped? Answer: Kerala.

33333333Q55.‘International multilateral combat exercise Blue Flag 2021’ was conducted in which country? Answer: Israel.

Q56.‘Uttam Beej portal’ launched by which Indian state? Answer: Haryana. Q57.Who became the 2021 MotoGP World Champion? Answer: Fabio Quartararo.

Q58.India’s First Manned Ocean Mission called the “Samudrayan project” launched by whom
Answer: Samudrayan.

Q59.Who topped the EdelGive Hurun India Philanthropy List 2021? Answer: Azim Premji.

Q60.‘Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2021’ won by which university? Answer: Panjab University.

Q61.Which country in Asia has announced a ban on the use of foreign currencies across the country? Answer: Afghanistan.

Q62.‘World (COPD) chronic obstructive pulmonary disease Day’ celebrated on which date? Answer: 17 November.

Q63.Hot Air Balloon event 2021 organized at where in India? Answer: November 17 to 19.

Q64.A book titled “The Cinema of Satyajit Ray” written by whom? Answer: Bhaskar Chattopadhyay.

Q65.Who increased Olympic quota places for Asia from 38 to 48 according to announced by Asian Shooting Confederation? Answer: ISSF – International Shooting Sport Federation.

Q66.6thedition of the biennial training exercise “EX SHAKTI 2021” scheduled in which place? Answer: Frejus, France.

Q67.‘World Urbanism Day 2021’ observed on which date? Answer: 8th November.

Q68.Who has been named a Goodwill Ambassador for the United Nations World Food Programme (WFP)? Answer: Daniel Bruhl.

Q69.Name the person has been appointed as the new secretary-general (SG) of Rajya Sabha?
Answer: Former Central Board of Direct Taxes Chairman P.C. Mody.

Q70.An idol of Goddess Annapurna is set to return in India from which country? Answer: Canada (Annapurna idol stolen from Varanasi nearly 100 years ago).

Q71.‘2021 F1 Sao Paulo Grand Prix’ won by whom?

Answer: Lewis Hamilton.

Q72.2021 T20 World Cup final won by whom? Answer: Australia.

Q73.‘2021 JCB Prize for literature’ won by whom? Answer: Malayalam writer M Mukundan.

Q74.Which person of India has been elected to the International Law Commission for a period of five-year? Answer: Professor Bimal Patel.

Q75.Leonids Meteor Shower is an annual spectacle occurred in which month? Answer: November.

Q76.India’s first world-class railway station launched at where? Answer: Habibganj in Bhopal.

Q77.The third edition of Goa Maritime Conclave (GMC) 2021 has been organized by whom? Answer: 3rd.

Q78.Who become India’s 71st Grandmaster by scoring 6.5 points and finishing second in the GM Ask 3 round-robin event in Arandjelovac, Serbia? Answer: Sankalp Gupta.

Q79.National Legal Services Day 2021 celebrated on which date? Answer: November 09.

Q80.Who became the first Chinese woman to walk in space? Ans: Astronaut Wang Yaping.

Q81. A book titled – ‘The Sage with Two Horns’ authored by whom? Answer: Sudha Murty.

Q82.Video life certificate service’ for pensioners launched by whom? Answer: State Bank of India.

Q83Who projected Consumer price inflation (CPI) at 5.3% for 2021-22? Answer: Reserve Bank of India.

Q84.NASA and SpaceX have launched the “Crew 3” mission carrying four astronauts including Indian origin _ to the International Space Station? Answer: Raja Chari.

Q85.Which fantasy cricket platform announced Indian Cricketer Mohammed Siraj as its new brand ambassador? Answer: My11Circle.

Q86.Women’s doubles title won by which team in the WTT Contender tournament? Answer: Manika Batra and Archana Girish Kamath.

Q87.‘Janjatiya Gaurav Divas’ will be assume each year on which date? Answer: November 15.

Q88.Longest lunar eclipse of the 21st century take place on which date? Answer: November 19, 2021.

Q89.Road safety initiative named Rakshak launched by which state in India? Answer: Odisha.

Q90.Reserve Bank of India (RBI) has launched its first global hackathon named what? Answer: ‘HARBINGER 2021 – Innovation for Transformation’.

Q91.1st edition of the Global Drug Policy Index topped by which country?
Answer: Norway (got score of 74/100).

Q92.‘World Town Planning Day’ observed each year on which date? Answer: 8th November.

Q93.Where is ‘Pakal Dul Hydro Electric Project’ in India? Answer: Jammu & Kashmir.

Q94.India has signed how much loan with Asian Development Bank (ADB) for urban flood protection and management in which city? Answer: $251 million.

Q95.Public Affairs Index (PAI 2021) topped by which Indian state? Answer: Kerala.

Q96.‘International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict’ observed in 2021 on which date? Answer: November 6.

Q97.For the creation of a new district named Eastern West Khasi Hills District has been approved by which state cabinet in India? Answer: Meghalaya.

Q98.‘National Cancer Awareness Day 2021’ observed on which date? Answer: November 7.

Q99.Which bank appointed Zubeen Garg as its brand ambassador for Assam state? Answer: Bandhan Bank.

Q100.‘International Day of Radiology’ celebrated on?

Answer: November 08, 2021.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock